witte golf menu
vorm onder foto
lijntekening lichtgroen

Borst- of flesvoeding

Je hebt zelf de keuzevrijheid om te kiezen welke voeding je je baby wil geven. Je kunt kiezen voor moedermelk (borstvoeding) of poedermelk (flesvoeding). 

flesvoeding

Borstvoeding

Het geven van borstvoeding heeft veel voordelen voor jou en de baby. Daarnaast kan het een bijzondere ervaring zijn.

Borstvoeding is de beste voeding voor baby’s in de eerste zes maanden (en de tijd daarna). Deze voeding is compleet afgestemd op de leeftijd van de baby en varieert gedurende de dag van samenstelling. Het beschermt de baby tegen allergieën, infecties en ziektes. Ook op latere leeftijd. De voordelen van borstvoeding komen het beste tot hun recht wanneer je baby ten minste zes maanden borstvoeding krijgt, maar elke week is natuurlijk mooi meegenomen!

Voordelen voor jou

Ook heeft het geven van borstvoeding voordelen voor de moeder. Borstvoeding beperkt het bloedverlies na de geboorte en zorgt voor een sneller herstel. Je valt sneller in slaap na de nachtvoedingen en bent sneller op gewicht omdat je 200-500 kcal per dag meer verbruikt. Ook heb je minder kans op het ontwikkelen van bepaalde ziektes waaronder borst-, eierstok- en baarmoederkanker voor de overgang en botontkalking. Daarnaast is het ook heel handig. Je hebt het altijd bij je, het is altijd op de goede temperatuur, van de juiste samenstelling, hygiënisch en het is gratis.

Voorbereiden op het geven van borstvoeding

Het aanleggen van de baby aan de borst moet je leren, vaak is daar in de eerste periode geduld en doorzettingsvermogen voor nodig. Als je borstvoeding wilt gaan geven is het goed om je hierop voor te bereiden. De kraamweek bestaat uit veel nieuwe indrukken en dan is het fijn dat je al het een en ander weet over borstvoeding geven. Dit vergroot de kans van slagen en maakt jou/jullie zekerder. Je kunt je inlezen door middel van boeken en websites of je kan een voorlichtingsavond bijwonen. Ook is er de mogelijkheid om één op één in gesprek te gaan met een lactatiekundige. Dit kan bijvoorbeeld fijn zijn als de vorige keer niet gemakkelijk ging en je daar eens over wilt praten òf als je specifieke vragen hebt over borstvoeding in jouw situatie. Kijk hier voor contactgegevens van lactatiekundigen.

Voorlichtingsavond borstvoeding

Eens per drie maanden wordt er een voorlichtingsavond georganiseerd door lactatiekundige Cora van Eijk in het Gezondheidscentrum in Krimpen aan den IJssel. Je kunt je hier informatie vinden en je opgeven. 

Borstvoeding geven

Voor het op gang komen van de borstvoeding is het belangrijk om de baby zo veel mogelijk aan te leggen. Laat de baby minstens zeven tot acht keer per 24 uur aan de borst drinken. Dus zorg ervoor dat er niet meer dan 3 uur tussen twee voedingen zit. Het is niet erg als de borstvoeding een keertje niet lukt. Je hoeft niet bij te voeden, tenzij anders is afgesproken. Zodra de baby hongersignalen geeft (op vuistje sabbelen, smakgeluidjes of happende bewegingen maken met de mond), kun je de baby de borst aanbieden. Meer informatie over borstvoeding vind je hier.

Weer aan het werk na je verlof

Borstvoeding en werken is een combinatie waar veel vrouwen tegenop kunnen zien. Vaak is kolven een oplossing. Soms is live voeden mogelijk, omdat je werk dichtbij de opvang is. Om voeden in combinatie met je werk mogelijk te maken, heb je wettelijke rechten. Voor meer informatie, kijk hier.

Is je werkgever niet helemaal op de hoogte? Verwijs hem dan door naar de speciale website voor werkgevers.

Flesvoeding

Wanneer je geen borstvoeding wilt geven of om medische redenen niet kunt geven, is flesvoeding een goed alternatief.

Er is een groot aanbod aan flesvoeding en flesjes. Je kan ons hiervoor altijd om advies vragen. Als je van tevoren al besloten hebt om flesvoeding te gaan geven, zorg dan dat je in ieder geval twee flessen en een pak voeding voor pasgeborenen, nummer 1 – 0-6 maanden, in huis hebt. Soms is het na de geboorte zoeken welk merk voeding en welke fles / speen je baby het fijnste vindt. Koop dus niet van tevoren al een heel starterspakket van één merk.

Flesvoeding geven

Kies bij flesvoeding voor redelijk vaste tijden, maximaal om de 3 tot 4 uur. Zorg voor zo’n 7-8 voedingen per 24 uur. De eerste dagen mag je baby ’s nachts niet langer dan 4 uur achtereen slapen omdat de bloedsuikerspiegel dan te veel kan dalen. Kook voor het eerste gebruik de fles 10 minuten uit in kokend water en de speen 3 minuten. Volg voor het bereiden van de voeding de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Zorg hierbij voor een goede hygiëne. De eerste dag geef je de baby 10 ml voeding per keer, tenzij anders is afgesproken met de kraamverzorgster of met ons. De kraamverzorgende zal je uitleggen hoe je dit per dag kunt verhogen. Probeer of de baby na de voeding nog een boertje wil laten. Houd de baby rechtop en wrijf of klop zachtjes op de rug. Meer informatie over flesvoeding vind je hier.