witte golf menu
vorm onder foto
lijntekening lichtgroen

De bevalling

Het normale tijdstip van bevallen ligt tussen de 37e en 42e zwangerschapsweek. 

Elke bevalling verloopt anders, maar we kunnen je iets vertellen over wat je ongeveer kunt verwachten.

Foto’s door Rebekka Photography

bevalling verloskundigen

Fases van de bevalling

Tijdens de zwangerschap is de baarmoedermond afgesloten door een slijmprop. Aan het einde van de zwangerschap kun je deze verliezen, je ziet dan wat bloederig dik slijm. Dit hoeft niet te betekenen dat je gaat bevallen. Sommige vrouwen merken het verlies van de slijmprop niet of verliezen het pas tijdens de bevalling. Het zegt nog niet zoveel, het is dus nog even geduld hebben als je de slijmprop verliest. Je hoeft niets te doen, we wachten rustig af totdat de bevalling zich aandient, dit kan nog dagen duren.

Ongeveer 10% van de bevallingen begint met het breken van de vliezen. Het vruchtwater is meestal helder, of wat roze van kleur met witte vlokjes erin door het huidsmeer van de baby. Breken je vliezen overdag of in de avond, dan mag je direct bellen. We plannen in overleg een visite in de loop van de dag of de volgende ochtend.  
 
Indien je vliezen in de nacht breken, het hoofdje ingedaald is, het vruchtwater helder is en je nog geen weeën hebt dan vragen we je rond 08:30 te bellen. Het kan na het breken van de vliezen nog uren duren voordat je weeën goed op gang komen, probeer nog wat rust te pakken. Mocht je in de loop van de dag of nacht goede weeën krijgen of het vruchtwater veranderd van kleur (groen, bruin, geel) dan horen we dit graag direct
 
Als je vliezen breken kun je ineens veel vocht verliezen of kleine beetjes als je beweegt. Bewaar je maandverband en/of natte ondergoed zodat wij dit kunnen beoordelen. De bevalling komt vaak binnen 24 uur na het breken van de vliezen vanzelf op gang. Mocht dat niet gebeuren, dan is het advies om je bevalling in te leiden. dan wordt je bevalling verder met het team van de gynaecoloog in het ziekenhuis begeleid. 
Ongeveer 90% van de bevallingen zal beginnen met weeën. Een wee is een samentrekking van de baarmoederspier. Doordat deze spier samentrekt wordt je gehele buik hard en ervaar je een kramp. Meestal begint deze kramp in je onderbuik. De kramp kan doortrekken naar de rest van je buik of doorstralen naar je rug of benen. De kramp komt langzaam opzetten, bereikt een hoogtepunt en zakt langzaam weer af. Wanneer de wee is afgezakt is je buik weer ontspannen en is er even rust.
 
Aan het begin van de bevalling zijn de weeën vaak nog onregelmatig en kort van duur en valt de intensiteit ook nog mee. In deze fase kan een warme douche of bad of paracetamol verlichting geven. Probeer in deze fase nog afleiding te zoeken en focus je niet teveel op de weeën. In deze fase kunnen de weeën namelijk ook nog afzakken. Als je na verloop van tijd merkt dat de weeën steeds frequenter komen en krachtiger worden en afleiding zoeken niet meer goed lukt is het een goed idee om bij te houden hoe vaak de weeën komen. Indien je ziet dat de weeën iedere 3-4 minuten terug komen, circa 60 seconden aanhouden en steeds krachtiger worden is de kans groot dat de bevalling begonnen is. Bel ons als dit weeënpatroon 1-2uur aanhoudt en niet meer afzakt. Als je al eerder bevallen bent bel je ons eerder: bij weeën elke 4-5minuten die 60 seconden aanhouden. Met dit weeënpatroon verwachten we een voortgang van 1cm/uur in de ontsluiting. Indien je eerder bevallen bent kan dit sneller gaan. Je hebt uiteindelijk 10cm ontsluiting nodig om te mogen persen.
 

Als je ons gebeld hebt, en het lijkt erop dat de bevalling begonnen is, dan komen we bij je thuis om je te beoordelen. We doen dan een controle en een inwendig onderzoek. Daarmee kunnen we bepalen hoeveel ontsluiting je hebt. Samen bespreken we vervolgens het verdere plan en wat je kunt verwachten van de voortgang van je bevalling. Soms is het (indien een ziekenhuis bevalling gewenst is) direct tijd om naar het ziekenhuis te gaan, maar vaak kun je ook nog een aantal uren thuis blijven.

In de laatste fase van je bevalling blijven we bij je om jou te begeleiden. We helpen je om zoveel mogelijk te ontspannen, we ondersteunen je en houden het proces van de bevalling in de gaten.

Als de ontsluiting volledig is, oftewel 10 cm, dan gaan de weeën geleidelijk over in onhoudbare persdrang. Als het kindje diep genoeg is ingedaald, kun je gaan mee persen. Wij zullen je ondersteunen in deze fase. Bij elke wee komt de baby een stukje dieper in je bekken. Tussen de weeën door zakt het hoofdje vaak iets terug, maar bij de volgende wee pers je het vaak weer verder. Er komt een moment dat het hoofdje zichtbaar wordt en niet meer terugzakt. Vlak daarna wordt het kindje geboren. Bij een eerste kindje is het normaal dat je (ruim) een uur moet persen. Ben je al eens bevallen, dan is de baby er vaak binnen het (half-) uur.

Als de baby geboren is, moet ook de moederkoek (de placenta) nog geboren worden. Meestal gebeurt dit binnen 15-30 minuten na de geboorte van je baby. Je krijgt vaak weer weeën en samen met onze hulp kan de placenta dan geboren worden. 

Op indicatie kan het zijn dat we je een injectie willen geven om te zorgen dat de moederkoek goed geboren wordt en het bloedverlies zo min mogelijk blijft, dit doen we altijd in overleg. 

Als alles achter de rug is, kan je nog wel naweeën hebben. Je baarmoeder trekt nog steeds samen om weer te kleiner te worden. Mocht dit nog erg pijnlijk zijn, dan mag je hiervoor paracetamol innemen. 

Hoe verloopt een bevalling?