witte golf menu
vorm onder foto
lijntekening lichtgroen

De kraamweek

Je bent bevallen, wij komen naar jou toe om je te adviseren en ondersteunen. Samen met de kraamverzorgster zorgen wij voor jou en je baby in de eerste week na de geboorte. Hier vindt je meer informatie over wat je kan verwachten in deze bijzondere week.

de kraamweek

Net bevallen

Wij zijn als verloskundige eindverantwoordelijk voor jouw kraambed. Wanneer er problemen ontstaan met bijvoorbeeld voeden, overlegt de kraamverzorgster met ons en maken we samen met jou een plan. In het kraambed komen wij een aantal keer op visite en zullen we telefonisch contact hebben. Verder zijn we 24 uur per dag bereikbaar voor als er zich problemen voordoen.   

Na 8 dagen sluiten wij samen met de kraamzorg de zorg in de kraamweek af. Het consultatiebureau neemt dan de zorg voor je kindje over (ook wel het CJG genoemd). Het consultatiebureau draagt dan de algemene zorg voor voeding, gewicht en vaccinaties. De huisarts is er voor jou en je kindje bij ziekte. Uiteraard zijn wij tot 6 weken na de bevalling telefonisch beschikbaar voor vragen.

Folder: Net bevallen: de eerste 6 weken na de bevalling

Hielprik & gehoortest

De hielprik is een bloedonderzoek bij de baby dat op een aantal ernstige, zeldzame aangeboren afwijkingen screent (o.a. stofwisselingsziekten, een ziekte van de bijnier, een schildklierziekte en erfelijke bloedarmoede). Het is erg belangrijk dat bovenstaande aandoeningen zo snel mogelijk opgespoord worden om schade aan de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling te voorkomen of te beperken. De ziekten zijn bij vroege ontdekking goed te behandelen met dieet of medicijnen, maar helaas niet te genezen.

Bij de hielprik nemen we wat bloed af uit de hiel van de baby. De druppels bloed stempelen we op een kaart en dit wordt in het laboratorium onderzocht. De meeste baby’s schrikken van de prik maar zijn vervolgens rustig. Het kan helpen je baby tijdens het prikken aan de borst te leggen of een speentje te geven.

Het onderzoek vindt tussen de 4e en 7e levensdag plaats. In Krimpen aan den IJssel wordt de hielprik door het CJG gedaan samen met de gehoortest, dit gebeurd aan huis. In krimpen a/d Lek en Ouderkerk a/d IJssel nemen wij de hielprik af tijdens een van onze visites. De gehoortest wordt door het CJG gedaan, meestal binnen 2 weken na de geboorte.

Je krijgt binnen vijf weken bericht over de uitslag van de hielprik. Meestal is de uitslag gelukkig goed. Bij een afwijkende uitslag wordt er meestal geadviseerd nog een hielprik te doen. Blijft de uitslag afwijkend, dan neemt de huisarts vervolgens contact met je op over verder vervolgonderzoek.

Folder: Hielprik en gehoortest

Consultatiebureau

Na de bevalling wordt de baby door de kraamverzorgster aangemeld bij het consultatiebureau, ook wel het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) genoemd. Ook via de aangifte bij de gemeente wordt je kindje aangemeld bij het CJG. De intake vindt vaak 2 tot 3 weken na de bevalling plaats. Hiervan wordt je per brief op de hoogte gesteld. Tijdens de intake worden verdere afspraken gemaakt over groeicontroles en vaccinaties (indien gewenst). Meestal vinden deze controles maandelijks plaats op het consultatiebureau bij een arts of verpleegkundige.

Tussentijds zijn er ook momenten dat je even kan komen wegen bij een inloopspreekuur. Verder kun je er terecht met vragen en/of cursussen over verzorging en opvoeding.

Krimpen aan den IJssel

Centrum voor Jeugd en Gezin Rijnmond
088 – 20 10 000: algemeen nummer
06 – 22 33 15 41: WhatsApp, op werkdagen van 08.30 – 16.30 bereikbaar voor vragen
cjgkrimpenaandenijssel@cjgrijnmond.nl: voor vragen of voor het maken van een extra afspraak
Website CJG Rijnmond

Krimpen aan de Lek en Ouderkerk aan den IJssel

Centrum voor Jeugd en Gezin Krimpenerwaard
088 – 25 52 384: algemeen nummer
Via de chat op de website kun je op werkdagen van 09.30 – 11.30 je vragen stellen.
Website CJG Krimpenerwaard