Verkorte tongriem
De tongriem is het ‘velletje’ waarmee de tong vastzit aan de bodem van de mond. Bij een (te) korte tongriem zit de tongriem zo vast aan het puntje van de tong dat het bijna niet meer mogelijk is om de tong te bewegen. Dit uit zich vaak in een vervorming van de tong tot V-vorm bij optillen of tot een hartvorm bij uitsteken.
Een verkorte tongriem kan problemen geven
Een korte tongriem kan zorgen voor problemen bij de borstvoeding en bij het drinken uit een fles. Dit wordt vaak in de kraamtijd al opgemerkt door de kraamverzorgster of door ons. Met het doorknippen (klieven) van de korte tongriem kunnen tevens diverse problemen op latere leeftijd worden voorkomen, zoals ademhalingsstoornissen, problemen met likken aan ijs, tongzoenen, snurken, tandbederf en spraakproblemen.
Een (te) korte tongriem komt bij pasgeborenen vrij regelmatig voor. In bijna de helft van de gevallen blijkt het erfelijk te zijn. Er bestaat in Nederland geen eenduidige mening over het beleid en de behandeling van een te korte tongriem. Wij als verloskundigenpraktijk zijn van mening, dat het wel degelijk het overwegen waard is, om een verkorte tongriem te klieven. Wij hebben ons daarom geschoold in het doorknippen van een tongriem.
Klieven van de tongriem
Het klieven van de tongriem is een kleine ingreep, die we bij je thuis kunnen doen. Je baby zullen we even tijdelijk inbakeren, zodat het niet met de armpjes kan bewegen en de handeling kan verstoren. De kraamverzorgster of één van de ouders houdt het hoofdje stil. De verloskundige brengt een spateltje in de mond waardoor de tongriem onder de tong bloot komt te liggen en de tong beschermd wordt. Dit vinden de meeste kinderen niet prettig en vaak zullen zij dan ook even huilen. Vervolgens geeft de verloskundige één of twee knipjes om de tongriem tot de basis te klieven. Met een gaasje worden eventuele druppeltjes bloed weggeveegd. Daarna kun je je baby direct op pakken, verwijderen we de inbakerdoek en mag je troosten.
Als het tongetje van je baby is gekliefd, zie je meestal meteen resultaat. Sommige baby ́s moeten even huilen; anderen slapen gewoon door tijdens de ingreep. Pijnstilling en antibiotica zijn niet nodig. Je mag je baby meteen voeden als alles achter de rug is.
Het klieven wordt zo snel mogelijk na de geboorte gedaan, het liefste voor een leeftijd van 3 maanden. Daarna moet de ingreep namelijk onder narcose plaatsvinden. Tot 3 maanden groeien er nog geen zenuwen in de tongriem en voelt het doorknippen als nagels knippen
Mogelijke complicaties
De kans op problemen door het klieven is erg klein, omdat de tongriem alleen bestaat uit een dun vliesje dat de mondbodem en de tong verbindt. Wanneer wij zien dat er een dikkere tongriem is, waar bloedvaten in lopen, zullen wij jullie doorsturen naar een KNO-arts voor verdere behandeling.
Complicaties die op kunnen treden, maar zeldzaam zijn:
Meer dan normaal bloedverlies, normaal gesproken zullen er niet meer dan enkele druppels bloed te zien zijn.
Infectie van het wondje.
In enkele gevallen zal het nodig zijn de behandeling te herhalen op latere leeftijd wanneer er niet voldoende resultaat is geboekt.