Thuis of ziekenhuis
In Nederland kun je, vanaf 37 weken zwangerschap, zelf kiezen waar je onder onze begeleiding wil bevallen; thuis, in het geboortecentrum of in het ziekenhuis. Dit laatste wordt ook wel een poliklinische bevalling genoemd. Wil je meer weten over de verschillen? Lees dan hier verder.
Foto’s door Rebekka Photography
Kies een plek waar jij je ontspannen voelt
Een bevalling zonder medische indicatie in het ziekenhuis of in het geboortecentrum wordt ook, net als thuis, begeleidt door één van onze verloskundigen. Er is eigenlijk maar één belangrijk punt: waar voel jij je het prettigst, waar kan jij het best ontspannen. Dat is de plek waar je het beste kan bevallen.
Je kunt met ons bevallen in het geboortecentrum in het IJsselland ziekenhuis in Capelle aan den IJssel, in het Maasstad ziekenhuis of in het geboortecentrum Sophia in Rotterdam. Afhankelijk van hoe je verzekerd bent, ben je hiervoor mogelijk een eigen bijdrage verschuldigd.
We vragen in de zwangerschap altijd of je al na hebt gedacht waar je wil bevallen. De beslissing hoeft nooit gelijk genomen te worden. Zelfs op het moment van bevallen kun je nog veranderen van gedachten.
Hieronder vindt je een overzicht van de overeenkomsten en verschillen tussen de ziekenhuizen waarmee wij samenwerken.
Goed om te weten: In sommige ziekenhuizen is het ook mogelijk om een informatieavond te bezoeken of een rondleiding te krijgen. Ook is er op de websites een digitale rondleiding te vinden.
Overeenkomsten en verschillen tussen ziekenhuizen
IJsselland Ziekenhuis Capelle a/d IJssel
Maasstad Ziekenhuis Rotterdam
Erasmus MC Rotterdam
IJsselland Ziekenhuis Capelle a/d IJssel
Badbevalling mogelijk: Ja, 1 vast bevalbad aanwezig, hier zijn geen kosten aan verbonden.
Pijnstilling:
Lachgas: Ja
Pethidine: Ja, wordt niet gebruikt tijdens de bevalling.
Remifentanil: Ja
Ruggenprik: Ja
Je kunt op dezelfde kamer blijven als er een medische indicatie ontstaat tijdens de bevalling en overdracht van zorg aan de gynaecoloog nodig is: Ja
Opname baby na de bevalling: Tijdens de opname verblijven jullie in een kraamsuite. Iedere baby ligt samen met zijn/haar ouders op een eigen kamer, je kunt tijdens een opname altijd bij je baby blijven slapen en je partner ook.
Kraamhotel: Nee
Maasstad Ziekenhuis Rotterdam
Badbevalling mogelijk: Ja, 2 opblaasbaden. Kosten €90,00. Op 3 kamers is een ligbad aanwezig om weeën in op te vangen.
Pijnstilling:
Lachgas: Nee
Pethidine: Ja
Remifentanil: Nee
Ruggenprik: Ja
Je kunt op dezelfde kamer blijven als er een medische indicatie ontstaat tijdens de bevalling en overdracht van zorg aan de gynaecoloog nodig is: Ja
Opname baby na de bevalling: Tijdens de opname verblijf je in een moeder-kind suite. Voor moeder is er ook een bed aanwezig, dus tijdens een opname kun je altijd bij je baby blijven. Je partner in de meeste gevallen ook.
Kraamhotel: Ja
Erasmus MC Rotterdam
Badbevalling mogelijk: Ja, 4 opblaasbaden. Kosten €85,00. Op alle kamers een ligbad aanwezig om weeën in op te vangen.
Pijnstilling:
Lachgas: Ja
Pethidine: Nee
Remifentanil: Nee
Ruggenprik: Nee (wel beschikbaar in EMC)
Je kunt niet op dezelfde kamer blijven als er een medische indicatie ontstaat tijdens de bevalling en overdracht van zorg aan de gynaecoloog nodig is: indien de zorg over genomen moet worden door een gynaecoloog wordt je overgedragen naar het EMC. Voor spoedsituaties is er altijd een kamer vrij. Voor niet spoedeisende overdrachten (bijvoorbeeld: wens voor een ruggenprik) kan het zijn dat we moeten uitwijken naar een ander ziekenhuis als het EMC vol ligt.
Opname baby na de bevalling: Je baby verblijft op de afdeling neonatologie, ouders verblijven in het Geboortecentrum Sophia, indien gewenst. Indien je baby wordt opgenomen op de kinderafdeling is er soms de mogelijkheid om te blijven slapen bij je baby op de kamer.
Kraamhotel: Ja