witte golf menu
vorm onder foto
lijntekening lichtgroen

Kinderwens

Ook als je nog niet zwanger bent maar je wel een zwangerschapswens hebt kun je bij ons terecht. Wij kunnen je helpen om zo gezond mogelijk aan je zwangerschap te beginnen. Met een goede voorbereiding kun je veel doen om een goed verloop van de zwangerschap te bevorderen.

kinderwens

Gezonde zwangerschap

Veel problemen in de zwangerschap en mogelijke gezondheidsproblemen in het latere leven van het kind hebben een oorsprong in de eerste aanleg van het embryo en de placenta. Door een gezonde leefstijl kun je de omstandigheden waaronder je zwanger wordt en de zwangerschapsuitkomst voor jezelf en je kind positief beïnvloeden.

ZwangerWijzer is een vragenlijst voor jou en je partner, die kan helpen bij je voorbereiding op je zwangerschap. Met deze vragenlijst kun je nagaan of er gezondheidsrisico’s zijn voor jezelf of je toekomstige kind.

Wil je graag meer lezen over hoe je zo gezond mogelijk zwanger kunt worden? Lees dan verder op deze website.

Kinderwensconsult

Wil je persoonlijke informatie om je zwangerschap zo goed en gezond mogelijk te beginnen? Dan kun je bij ons een afspraak maken voor een kinderwensconsult.

Ter voorbereiding op de afspraak vragen wij je op de website ZwangerWijzer een vragenlijst in te vullen waarmee je kunt ontdekken of er bepaalde risico’s zijn voor jou of je kind. Omdat ook de gezondheid van je partner een rol speelt voorafgaand aan een zwangerschap, zijn er twee lijsten beschikbaar. Invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 15 minuten. 

Tijdens het kinderwensconsult wordt jullie persoonlijke situatie uitgebreid besproken en kijken we naar wat er nodig is om gezond zwanger te worden. We bespreken onder andere voeding, foliumzuur, roken, alcoholgebruik, leefstijl, sporten, werk, medicijngebruik, je ziektegeschiedenis, eerdere zwangerschappen, erfelijke aandoeningen in jullie familie,  je menstruele cyclus/vruchtbaarheid en de mogelijkheid van prenatale testen in de zwangerschap. Bestaat er een risicofactor dan verwijzen wij jullie desgewenst naar je huisarts, een gynaecoloog, een diëtiste of een andere specialist.

Heb je nog een spiraaltje en wil je die ook gelijk laten verwijderen? Dat kunnen we dat aan het einde van het kinderwensconsult voor je doen. Je hoeft daarvoor dan niet meer naar je huisarts. Geef dit aan bij het maken van je afspraak.

Het kinderwensconsult wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

Foliumzuur

Heb je een kinderwens? Begin dan met het slikken van foliumzuur, 400 microgram per dag. Foliumzuur verkleint de kans op een kind met een neurale buisdefect (sluitingsdefect). We adviseren te starten met foliumzuur bij een actieve kinderwens omdat het 4 weken duurt voordat je lichaam het extra foliumzuur goed heeft opgenomen. Foliumzuur is zonder recept verkrijgbaar bij je apotheek of drogist.