witte golf menu
vorm onder foto
lijntekening lichtgroen

Miskraam

Als je bloedverlies hebt in je zwangerschap, neem dan altijd contact op met ons. Wij kunnen met jou bespreken wat het beste is om te doen. Soms kan een echo duidelijkheid geven.

miskraam ijssel en lek

Altijd even bellen met bloedverlies 

Bloedverlies in het begin van de zwangerschap komt bij 20% van alle zwangerschappen voor. Het kan diverse oorzaken hebben. Veelal is het bloedverlies onschuldig en stopt het vanzelf.

We begeleiden je bij een miskraam 

Wanneer er is vastgesteld dat er sprake is van een miskraam zullen we je begeleiden totdat het helemaal achter de rug is. We zullen je uitleg geven over onder andere het afwachten van een spontaan beloop of een verwijzing naar de gynaecoloog voor behandeling. Hier kan je meer informatie vinden over een miskraam.

Wanneer direct contact opnemen? 

Als je veel grote stolsels blijft verliezen of als je binnen een uur meer dan 2 grote maandverbanden nodig hebt om het bloedverlies op te vangen. Kortdurend mag dit wel het geval zijn, voornamelijk op het moment dat je lichaam de zwangerschap loslaat. 

Indien er sprake is van duizeligheid, flauwvallen of sterretjes zien. 

Als je tijdens of na de miskraam of curettage koorts krijgt. Een temperatuur van 38 °C of hoger kan wijzen op een infectie. 

Als er na een spontane miskraam of een curettage langdurig en hevig bloedverlies of buikpijn blijft bestaan, kan dit wijzen op een incomplete miskraam. Behandeling d.m.v. (opnieuw) een curettage kan dan nodig zijn. 

Als je onzeker bent, vragen hebt of wilt napraten. 

Het verlies van je zwangerschap heeft ook emotioneel impact

Veel vrouwen hebben na het verlies van hun prille zwangerschap een moeilijke tijd. Een miskraam heeft vaak meer impact dan ze vooraf kunnen bedenken. Dat geldt voor vrouwen én hun partners. De miskraam betekent bijvoorbeeld dat je toekomst anders is dan je dacht. Dit verlies maakt plotseling een einde aan alle plannen en fantasieën over dit kind. Misschien vraag je je af waarom het mis ging. Het kan een troost zijn om te weten dat de zwangerschap meestal vanaf het begin al niet in orde was. Dat de miskraam dus een natuurlijk en logisch gevolg was. Maar naast deze feitelijke verklaring denk je misschien dat je iets had kunnen doen of laten om de miskraam te voorkomen. Hoe invoelbaar ook, schuldgevoelens zijn niet terecht. Ook goed om te weten: er is geen tijdspad te geven tot het verdriet over is. Ieder beleeft het anders. Ieder doet het anders. Gun jezelf wat jij nodig hebt. De tips hieronder kunnen helpen. 

Wat kun je doen om je miskraam goed te verwerken? 

Neem je gevoelens serieus. Alles mag er zijn: verdriet, gemis, schuldgevoel, ongeloof, boosheid, een gevoel van leegte. Misschien voel je ook berusting of zelfs opluchting. Dat kan, niks is gek. 

Praat erover. Met je partner, een vriendin, met je zus of een buurvrouw. Of met ouders die hetzelfde hebben meegemaakt. Natuurlijk ben je ook welkom bij ons. 

Weet dat je partner het verlies anders kan beleven en verwerken dan jij. Dat is normaal. Het is waardevol als jullie erover kunnen praten, met elkaar en met anderen. 

Soms kan het helpen om iets tastbaars te hebben als herinnering. Een echofoto in een lijstje. Zet een mooi beeldje in je kast. Brand een kaarsje. Plant een boom in je tuin. Kies een sieraad als herinnering. Of doe iets heel anders. Kies wat bij jou, bij jullie past. 

Lees erover. Schrijf erover. Op Facebook zijn besloten groepen waar je over je ervaring kunt schrijven, bijvoorbeeld de groep Miskraam Mama’s of De vergeten vader.  

Vertel je kind(eren) erover. Er zijn bijvoorbeeld mooie prentenboeken om met jonge kinderen te lezen. 

bol lichtgroen lijn
miskraam tijdens zwangerschap

Merk je dat je energie niet terugkomt? Of dat je maar blijft piekeren? Zoek dan hulp om het verlies van je zwangerschap te verwerken. Zoek begeleiding die bij jou past. 

Op miskraambegeleiding.nl vind je gratis praktische hulpmiddelen en vele ervaringsverhalen van vrouwen met één of meer miskramen. Ook voor de partners is het belangrijk om ondersteuning te krijgen als dit nodig is. 

Wanneer mag ik weer zwanger worden?

Er is geen regel voor wanneer je weer zwanger mag worden. Verstandig is om pas weer te gaan vrijen als het bloedverlies over is. Je menstruatie zal ongeveer 4-6 weken na de miskraam weer op gang komen. Er is geen medische reden om te wachten met zwanger worden. Het gaat er met name om of je er emotioneel weer aan toe bent. Heel begrijpelijk is dat als je weer zwanger bent geworden, je in het begin extra ongerust bent. Bespreek dit met ons. We plannen ook altijd een echo bij 7-8 weken zwangerschap. Vergeet niet te beginnen met foliumzuur als je weer zwanger wilt gaan worden. Kijk hier voor meer informatie over zwanger worden.