witte golf menu
vorm onder foto
lijntekening lichtgroen

Onderzoeken in de zwangerschap

Tijdens je zwangerschap kun je verschillende onderzoeken laten uitvoeren om de gezondheid van jou en je baby in de gaten te houden. Sommige onderzoeken, zoals de 13- en 20-weken echo, worden aan iedere zwangere aangeboden. Andere onderzoeken worden aangeboden als dit medisch noodzakelijk is.

onderzoeken in de zwangerschap verloskundigen

Informatie over de verschillende onderzoeken

Je kunt zelf bepalen of je deze onderzoeken wil laten uitvoeren. Wij zullen in je zwangerschap uitleg geven over alle onderzoeken en vertellen over welke onderzoeken je zelf kunt beslissen en welke onderzoeken noodzakelijk zijn. 

Aan het begin van je zwangerschap adviseren we een bloedonderzoek. Zo wordt de bloedgroep en de rhesusfactor bepaald en wordt het bloed onderzocht op lues (syfilis), hepatitis B en HIV. Ook controleren we of er bepaalde antistoffen in het bloed aanwezig zijn, de zogenaamde irregulaire antistoffen. Dit bloedonderzoek wordt betaald uit je basisverzekering. 

Daarnaast vinden wij het belangrijk om ook het hemoglobinegehalte te testen. Dit is een onderzoek naar bloedarmoede. Ook kan het zijn dat we adviseren om bloedonderzoek te doen naar je vitamine D-gehalte, glucose, vitamine B12-gehalte en of dat je bepaalde kinderziektes hebt doorgemaakt. Deze onderzoeken vallen onder je eigen risico. 

Je kunt je ongeboren kindje laten onderzoeken op een aantal aangeboren afwijkingen. Dit heet prenatale screening. Je kunt kiezen voor onderzoek naar het Down-, Edwards- en Patausyndroom met de NIPT. Voor onderzoek naar lichamelijk afwijkingen bij het je kindje kun je kiezen voor een 13 en/of 20 wekenecho.  

De NIPT is een bloedtest. Hiermee kun je in je bloed laten onderzoeken of er aanwijzingen zijn dat jouw kindje down-, edwards- of patausyndroom heeft. De NIPT kan ook andere aandoeningen vinden. Dit noem je nevenbevindingen. Je kiest zelf of je de NIPT wilt doen en of je nevenbevindingen wilt weten. De NIPT kan vanaf 10 weken zwangerschap worden gedaan.

De 13 wekenecho is een medisch onderzoek en lijkt veel op de 20 wekenecho. De echoscopist bekijkt of het kindje lichamelijke afwijkingen heeft. Voorbeelden van lichamelijke afwijkingen zijn een open rug, open schedel, waterhoofd, hartafwijkingen, een gat in het middenrif, een gat in de buikwand, afwijking van de nieren of afwijking van de botten. Ook wordt er gekeken naar de placenta en of er een normale hoeveelheid vruchtwater is. 

De 13 wekenecho is een eigen keuze en dus niet verplicht. Als je kiest voor de 13 wekenecho neem je deel aan een wetenschappelijke studie (IMITAS studie). Je kunt de 13 wekenecho laten doen van 12+3 tot en met 14+3 weken zwangerschap. Wanneer je gebruik wilt maken van de 13 wekenecho, zullen we je hiervoor verwijzen naar echocentrum Bovenmaas Prenataal. 

Belangrijk: 
Helaas kunnen lang niet alle afwijkingen met de 13 wekenecho gezien worden. Echoscopisch onderzoek geeft dus geen 100% garantie op het krijgen van een gezond kindje. 

Wij vragen tijdens de intake of je meer wilt weten over bovenstaande onderzoeken. Zo ja, dan krijg je daar een uitgebreid gesprek over. Dit heet een counselingsgesprek. We raden je aan om voor het gesprek onderstaande folders te lezen en te kijken op de website www.pns.nl. Hier vind je belangrijke informatie en kun je de keuzehulp bewust kiezen invullen. 

De 20 wekenecho wordt al langere tijd aangeboden aan zwangeren. Net als de 13 wekenecho kun je hiervoor kiezen en is deze niet verplicht. 

De 20 wekenecho is een medisch onderzoek waarbij de echoscopist bekijkt of het kindje lichamelijke afwijkingen heeft. Voorbeelden van lichamelijke afwijkingen zijn een open rug, open schedel, waterhoofd, hartafwijkingen, een gat in het middenrif, een gat in de buikwand, afwijking van de nieren of afwijking van de botten. Verder wordt er naar de groei van het kindje, de hoeveelheid vruchtwater en waar de moederkoek (placenta) in de baarmoeder ligt. In vergelijking met de 13 wekenecho is het kindje nu groter en kunnen er meer details gezien worden. Je kunt de 20 wekenecho laten doen van 18+0 tot en met 22+0 weken zwangerschap. Wanneer je gebruik wilt maken van de 20 wekenecho, zullen we je hiervoor verwijzen naar echocentrum Bovenmaas Prenataal. 

Belangrijk: 
Helaas kunnen lang niet alle afwijkingen met de 20 wekenecho gezien worden. Echoscopisch onderzoek geeft dus geen 100% garantie op het krijgen van een gezond kindje. 

Wij vragen tijdens de intake of je meer wilt weten over bovenstaande onderzoeken. Zo ja, dan krijg je daar een uitgebreid gesprek over. Dit heet een counselingsgesprek. We raden je aan om voor het gesprek onderstaande folders te lezen en te kijken op de website www.pns.nl. Hier vind je belangrijke informatie en kun je de keuzehulp bewust kiezen invullen. 

Sommige zwangeren komen in aanmerking voor prenatale diagnostiek. Dit houdt in dat, wanneer je een indicatie hebt, je (vrijwillig) je kindje tijdens de zwangerschap mag laten onderzoeken op bepaalde erfelijke aangeboren afwijkingen. De indicaties voor prenatale diagnostiek zijn: 

  • Afwijkende uitslag bij de NIPT, 13 of 20 wekenecho 
  • Aangeboren of erfelijke afwijkingen in de familie van jou of jouw partner 
  • Jij of jouw partner hebben zelf een aangeboren of erfelijke afwijking 
  • Eén van je eerder geboren kinderen heeft een erfelijke aangeboren afwijking 

Onderzoek naar aangeboren afwijkingen kan onder andere middels de vruchtwaterpunctie, de vlokkentest of een uitgebreid echoscopisch onderzoek (GUO). Als er vooraf voor jou een indicatie bestaat, bespreken we dit met je tijdens het intakegesprek. We zetten de voor- en nadelen en de te maken overwegingen samen op een rij, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken