Geen roze wolk?
Er zijn vrouwen die na de geboorte van hun kind op de welbekende roze wolk zitten en volop genieten van deze periode. Maar is die roze wolk wel zo bekend? En is het raar als je het gevoel hebt hier niet op te zitten?
Neem de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie
De meeste vrouwen merken dat het herstellen van een bevalling en het wennen aan een nieuw leven met een pasgeboren baby best wel pittig kan zijn. Je lichaam moet herstellen van een bevalling, de nachten zijn vaak gebroken en de verantwoordelijkheid die je als ouder hebt kunnen veel onzekerheid geven. Probeer goed op je rust te letten. Je lichaam heeft de tijd en rust nodig om te herstellen van een bevalling, geef jezelf hiervoor de tijd. Probeer te rusten als je baby slaapt, want in de nachten zul je ook in de weer zijn met voeden en verschonen. Als je vermoeid bent, kun je veel minder hebben en soms het gevoel krijgen de controle te verliezen.
Gun jezelf de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie. De geboorte van je kindje, het worden van ouders, heeft een grote impact op je leven. Ouderschap brengt vaak ook veel onzekerheid met zich mee. Leg de lat niet te hoog voor jezelf, perfecte ouders bestaan niet! Durf om hulp te vragen aan je familie of vriendenkring. Naarmate de tijd vordert zul je merken dat je je kindje steeds beter leert kennen en het vertrouwen zal groeien.
Het is dus helemaal niet gek als je niet constant op een roze wolk leeft. Het ouderschap komt met pieken en dalen. Hou wel goed in de gaten of er momenten blijven waarop je kan genieten en waarop je jezelf gelukkig voelt. Heb je het idee dat je last blijft houden van klachten zoals somberheid, prikkelbaarheid of extreme vermoeidheid? Bespreek deze klachten dan met ons of je huisarts.
Postnatale depressie
Ruim 1 op de 10 vrouwen ervaart mentale klachten na de zwangerschap. Ieder jaar krijgen ruim 23.000 pas bevallen vrouwen (13%) een postnatale depressie. We weten niet precies waardoor een postnatale depressie ontstaat. Wel weten we welke factoren vaak een rol spelen:
Complicaties tijdens de zwangerschap en/of bevalling
Eerdere depressie gehad of een depressie in de familie
Je kindje wordt te vroeg geboren
Schildklierproblemen
Slecht nee kunnen zeggen
Weinig steun van partner en naasten
Moeilijk over gevoelens kunnen praten
Gevoelig voor hormoonschommelingen
Alleenstaand moederschap
Oververmoeid
Hoge verwachtingen en perfectionisme
Opeenstapeling van ingrijpende gebeurtenissen
Een postnatale depressie kun je herkennen aan somberheid, niet willen eten, niet kunnen slapen en het gevoel hebben nergens zin in te hebben. Lig je een groot gedeelte van de nacht wakker, heb je sombere buien die niet overgaan, heb je geen eetlust, zie je op tegen de dag of kun je niet van dingen genieten, ook niet van je pasgeboren baby? Heb je niet de behoefte om je baby vast te houden of hem te verzorgen? Heb je negatieve gedachten zoals bijvoorbeeld de wens dat je baby nooit geboren was? Praat er dan over met ons, je huisarts of de kraamverzorgende. Bij 13% van de vrouwen gaan deze gevoelens niet vanzelf weg, zij komen in een postnatale depressie terecht. Wij kunnen de hulp regelen die nodig is om uit deze depressie te komen.
Wat kun je zelf doen?
Accepteer dat er iets aan de hand is. Neem je gevoelens en klachten serieus.
Praat erover.
Zorg goed voor jezelf.
Zoek professionele hulp! Een postnatale depressie is goed te behandelen. Wacht niet te lang maar bespreek je gevoelens.