witte golf menu
vorm onder foto
lijntekening lichtgroen

Badbevalling

De rustgevende, ontspannende werking van water is een groot voordeel van een bevalling in water. Ook al vindt de geboorte uiteindelijk niet in het bad plaats, dan nog zorgt het bad voor ontspanning en geeft het warme water een pijnstillende werking. 

Foto’s door Rebekka Photography

badbevalling

Een rustige geboorte in water

In het water kun je makkelijk bewegen en houdingen vinden om de weeën op te vangen. Voor de baby is de overgang naar de buitenwereld geleidelijker. Als het onder water geboren wordt, heeft het nog geen prikkels van kou, licht en geluid. Via de navelstreng krijgen ze nog zuurstof, dus ze hoeven niet gelijk adem te halen. Baby’s die onder water geboren worden komen vaak heel rustig ter wereld.

Goed om te weten:

Stap pas in het bad als de weeën zwaarder worden, dit is gemiddeld bij 5-6 cm ontsluiting. Dan kan het ontspannende en pijnverlichtende effect van het warme water zijn werk doen. 

In je eigen bad kun je prima weeën opvangen. Maar het is niet altijd geschikt om de baby in geboren te laten worden. Vaak is de ruimte beperkt en daarmee ook de houdingen die je aan kan nemen bij de uitdrijving, zoals het wijd doen van de benen. De baby in bad geboren laten worden kan in een speciaal bevalbad. Die kan je zelf huren.

Het is goed om geregeld uit bad te gaan (iedere 1-2uur) en even naar het toilet te gaan zodat je blaas leeg blijft en er genoeg ruimte is in je bekken zodat je baby goed kan zakken. Doordat je even een andere houding aanneemt en vervolgens opnieuw de warmte in gaat heeft het bad opnieuw weer een ontspannende werking.

Het is belangrijk dat in de buurt van het bevalbad een bed op klossen staat. Zo kan je altijd op bed als je dat fijn vindt of het medisch noodzakelijk is.

Pin je niet vast op een waterbevalling. Zie het als één van de vele mogelijkheden die tot je beschikking staan als de situatie het toelaat.

Bevallen in bad is mogelijk als alles goed is met jou en de baby en er geen medische indicatie ontstaat tijdens de geboorte.

In de meeste ziekenhuizen is er ook een mogelijkheid om in bad te bevallen.

Hier kun je terecht voor het huren van een bevalbad om thuis neer te zetten:
EZ Birth
Bevallingsbaden