TIJDLIJN VAN ONZE ZORG
4-5 weken
Een positieve zwangerschapstest! Tijd om te bellen zodat we je eerste afspraken kunnen inplannen: een vitaliteitsecho en het intakegesprek. Zorg voor een dagelijkse inname van foliumzuur (400 of 500 microgram) en vitamine D (10 microgram). Bekijk verder de informatie over een gezonde leefstijl in de zwangerschap.
8 weken
Je krijgt je allereerste echo, de vitaliteitsecho, bij ons op de praktijk in Krimpen aan den IJssel. Ook heb je rond deze tijd het intakegesprek. Bereid je voor door je alvast in te lezen over de diverse onderzoeken die er zijn in de zwangerschap. Tijdens het intakegesprek gaan we verder op deze onderzoeken in, indien meer informatie is gewenst.
11 weken
Tussen de 10-12 weken krijg je een termijnecho bij ons op de praktijk in Krimpen aan den IJssel. Indien je een NIPT en/of een 13 wekenecho wenst, leggen we uit hoe je dit kan gaan regelen. Na de termijnecho mag je kraamzorg gaan regelen. Ook is het handig om je zorgverzekering op de hoogte te brengen van de zwangerschap, soms krijg je het kraampakket via je verzekeraar vergoed.
12-14 weken
In deze periode kun je, indien je hiervoor gekozen hebt, de NIPT en/of de 13 wekenecho laten uitvoeren. De NIPT test kan worden afgenomen in het gezondheidscentrum in Krimpen aan den IJssel bij de STAR. De 13 wekenecho wordt gemaakt door Bovenmaas Prenataal in Capelle aan den IJssel.
15 weken
Je hebt een standaard vervolgcontrole bij ons op de praktijk. Tijdens deze controle zullen we voor het eerst naar het hartje van jou baby luisteren. Dit doen we met een doptone, hiermee hoor je je baby wel maar we zien de baby niet.
We beantwoorden vragen en wisselen informatie uit, o.a. over je bloeduitslagen en hoe je de 20 wekenecho kan gaan regelen indien je deze wenst.
Je krijgt van ons inlogcodes voor mijn Vrumun, hiermee kun je altijd jouw eigen dossier vanuit huis bekijken.
19 weken
Je hebt een standaard vervolgcontrole bij ons op de praktijk. Tijdens deze controle bespreken we waar je zou willen bevallen en welke voeding je je baby wil gaan geven. Ook geven we je, indien gewenst, informatie mee over de kinkhoest- en griepvaccinatie.
23 weken
Je hebt een standaard vervolgcontrole op de praktijk. We informeren je over de uitslag van de 20 wekenecho. Het kan wenselijk zijn om je aan te melden voor een zwangerschapscursus. We kunnen je informeren over welke zwangerschapscursussen er in de regio zijn.
27 weken
Je hebt een standaard vervolgcontrole op de praktijk. We geven je informatie over het voelen van de bewegingen van je kindje en over hoe je bepaalde klachten van bloeddrukproblemen kan herkennen. Verder bespreken we wanneer je een afspraak voor een groeiecho kan gaan maken, als je die wenst. Het kan zijn dat het nodig is dat je op indicatie meer groeiecho’s in de zwangerschap krijgt. Dit hebben we dan eerder in de zwangerschap al met je besproken.
Op indicatie wordt er bloedonderzoek gedaan naar zwangerschapsdiabetes. Ook wordt er extra bloedonderzoek gedaan wanneer je een rhesus c of rhesus D-negatieve bloedgroep hebt.
28-30 weken
Je ontvangt van ons een e-mail met links naar diverse folders als voorbereiding op de komende weken zwangerschap en de bevalling.
Rond deze periode is er de mogelijkheid om je op te geven voor onze voorlichtingsavond die gaat over het laatste deel van de zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Cora van Eijk, lactatiekundige, verzorgt ook een voorlichtingsavond over borstvoeding waarvoor je je kunt aanmelden.
We adviseren deze avonden te bezoeken bij een zwangerschapsduur tussen de 28 en 36 weken.
30 weken
Je hebt een standaard vervolgcontrole op de praktijk. We controleren nog een keer je ijzergehalte. Je krijgt informatie mee over de hielprik en de gehoortest. Ook krijg je een opzet mee om je bevalwensen op papier te zetten. Deze zullen we rond de 34-36 weken met jou (en je partner) gaan bespreken.
32 weken
Je hebt een standaard vervolgcontrole op de praktijk.
34 weken
Je hebt een standaard vervolgcontrole op de praktijk.
35-36 weken
Je hebt een standaard vervolgcontrole op de praktijk. Verder gaan we met jou (en je partner) jullie bevalwensen bespreken. Als je dit niet nodig vindt om op te stellen is dat uiteraard ook prima. We nemen ook door wanneer je ons mag bellen als de bevalling begint. Voor deze controle plannen we dubbele tijd in zodat we in alle rust jullie wensen en verwachtingen kunnen bespreken.
36-39 weken
Vanaf 36 weken zien we je wekelijkse op de praktijk voor een controle.
39-42 weken
Wekelijkse controle op de praktijk. We bespreken met je wat de opties zijn wanneer je nog niet bevallen bent op de uitgerekende datum.
Na de bevalling
Je bent bevallen, we komen naar je toe om je te adviseren en ondersteunen. We komen minimaal twee keer op huisbezoek en er is tenminste een keer telefonisch contact.
De kraamzorg komt de eerste 8 dagen elke dag bij jullie thuis en samen met haar begeleiden we je de eerste week na je bevalling. Daarna neemt het CJG (consultatiebureau) de zorg over.
Nacontole
Ongeveer 6 weken na de bevalling ben je van harte welkom voor een nacontrole op de praktijk. We horen graag hoe het met jou en je baby gaat. We controleren je bloeddruk, op indicatie je ijzergehalte in je bloed en evt. je hechtingen. Ook kunnen we uitleg geven over diverse mogelijkheden van anticonceptie.
Dit is ook altijd een fijn moment om de zorg te evalueren en mogelijke vragen te stellen.
Mocht je vanwege een medische bevalling een nacontrole-afspraak bij de gynaecoloog in het ziekenhuis hebben, dan hoef je geen afspraak bij ons te maken, maar het mag uiteraard wel. Zeker als je vragen hebt of het één en ander nog eens met ons zou willen bespreken.
Om de zwangerschap van week tot week te volgen met informatie en tips, klik hier.