witte golf menu
vorm onder foto
lijntekening lichtgroen

Leefstijl

Gezond leven tijdens je zwangerschap is erg belangrijk. De manier waarop je eet, leeft en beweegt heeft invloed op je baby. 
Uitgebreide informatie over een gezonde leefstijl tijdens je zwangerschap vindt je hier.

speelkeukentje wachtkamer

Voeding

Als zwangere is het goed om gezond en gevarieerd te eten, dan krijg je voldoende voedingsstoffen binnen. Het is niet nodig om voor twee te eten. We adviseren wel om dagelijks tot 10 weken zwangerschap foliumzuur (400 microgram) en de hele zwangerschap vitamine D (10 microgram) te slikken. Let er op dat het vitamine D supplement vetten bevat, zoals bijvoorbeeld zonnebloemolie of olijfolie. Vitamine D wordt alleen goed door het lichaam opgenomen als het gecombineerd is met vet. Je kunt er ook voor kiezen om dagelijks een zwangerschapsvitamine te nemen, dit bevat naast vitamines ook mineralen en folimzuur.

Klik hier voor informatie over wat je wel en niet kan eten in de zwangerschap.  

Alcohol en roken 

Het lijkt zo logisch, maar het is zo belangrijk dat we het toch willen benadrukken: alcohol en roken (nicotine) zijn erg slecht voor de baby.  

Roken is schadelijk voor de baby doordat de baby door nicotine minder toevoer van zuurstof krijgt. Dit verhoogt het risico op een miskraam, vroeggeboorte en zelfs op wiegendood. Meeroken is net zo schadelijk voor jou als zwangere.  

Alcohol heeft ook nadelige gevolgen, de alcohol komt via de placenta bij de baby terecht en kan de hersenontwikkeling van de baby negatief beïnvloeden. Dit kan ook al gebeuren bij het drinken van kleine hoeveelheden alcohol.  

Drugs en medicijnen 

Drugs is schadelijk voor jezelf, maar zeker voor een ongeboren baby. Dit geldt voor elke vorm van drugs. Gebruik je drugs of heb je drugs gebruikt? Meld het ons dan, zodat we je de juiste zorg kunnen bieden.  

Medicijnen kunnen ook schadelijk zijn, maar soms zijn ze wel nodig. Geef daarom altijd aan bij jouw huisarts of apotheek dat je zwanger bent.  

Met vragen over medicijngebruik kun je natuurlijk ook altijd bij ons terecht.

Hygiëne tijdens de zwangerschap 

De kattenbak verschonen kun je tijdens de zwangerschap beter door een ander laten doen. Hetzelfde geldt voor tuinieren. Wanneer je dit wel zelf doet adviseren we om handschoenen te dragen en na het verschonen goed je handen te wassen. In de kattenbak of in de aarde kunnen door uitwerpselen van katten bacteriën zitten, die toxoplasmose veroorzaken.  

Zorg verder dat je regelmatig je handen wast, vooral in de omgang met kleine kinderen. Zo verklein je het risico op bijvoorbeeld een CMV infectie

Sporten en bewegen tijdens de zwangerschap  

Voor iedereen, ook voor jou als zwangere, is het goed om elke dag minimaal 30 minuten te bewegen, zoals bijvoorbeeld wandelen of fietsen.  

Als je gewend bent om te sporten, kan je hier vaak mee doorgaan, als het maar veilig is en op een rustig niveau. Hierin is het advies om te luisteren naar jouw eigen lichaam. Stop als je buikpijn hebt of regelmatig harde buiken krijgt. Respecteer de veranderende grenzen van jouw lichaam.  

Buikspieroefeningen, contactsporten en diepzeeduiken zijn sowieso af te raden tijdens de zwangerschap. Heb je ergens last van, bespreek dat dan met ons.

Het kan ook zijn dat je in de loop van de zwangerschap ergens last van krijgt, bijvoorbeeld van je rug en/of van je bekken. Dit komt door het verweken van je kraakbeen en het slapper worden van de banden van je gewrichten. Door gerichte oefeningen kan je je spieren versterken, zodat de klachten kunnen verminderen. Geef het gerust bij ons aan, zodat we je daarin kunnen adviseren of een fysiotherapeut kunnen aanraden.  

Emotionele gezondheid 

Een zwangerschap en een bevalling zijn ingrijpende gebeurtenissen. Dit kan naast hormonale verschuivingen ook onzekerheden en stress met zich meebrengen. Laat het ons gerust weten als je ergens mee zit of ergens over twijfelt. Er zijn diverse zwangerschapscursussen en er is ook een mogelijkheid voor gesprekken met een coach. Soms kan het nodig zijn om je te verwijzen naar een psycholoog voor meer gespecialiseerde zorg.