Voorbereiding
Een goede voorbereiding op je bevalling kan je helpen om de geboorte met vertrouwen tegemoet te gaan. Het kan angst en onzekerheid wegnemen waardoor je beter kunt ontspannen. Ontspanning zorgt ervoor dat je beter met je weeën om kunt gaan. Wat een goede voorbereiding is, kan voor iedere zwangere anders zijn. Hoe kun je jezelf goed voorbereiden? Hierover lees je op deze pagina meer.
Voorbereiding voor de bevalling
Iedere 6 weken geven wij een voorlichtingsavond over de bevalling en kraamtijd in het gezondheidscentrum van 19:30 tot 21:00. Deze avond is gratis te bezoeken voor onze cliënten, ook partners zijn van harte welkom! Welke fases heeft de bevalling? Hoe kan ik me voorbereiden? Hoe kun je omgaan met de weeën? Wat kun je verwachten van de kraamtijd? Kom naar de voorlichtingsavond, en hoor nog veel meer over de bevalling en kraamperiode.
Op de praktijk en op onze socials vind je de data voor de eerstvolgende voorlichtingsavond. Aanmelden kan aan de balie bij de assistente. Je mag ook bellen: 0180 – 76 91 59.
Het volgen van een zwangerschapscursus kan een goede voorbereiding zijn op je bevalling. Een cursus is niet verplicht, kijk naar wat er bij jou past. Van ons krijg je veel informatie en tips over de bevalling. Echter is een cursus vaak meer verdiepend. Het kan ook leuk zijn om op deze manier in contact te komen met andere zwangeren en je ervaringen met elkaar uit te wisselen. De meeste cursussen starten rond een zwangerschapsduur van 24 weken, maar dit kan per cursus verschillen. In onze regio is een groot aanbod aan cursussen, hier staan ze overzichtelijk voor je op een rij.
In een geboorteplan schrijf je beknopt jouw wensen rondom de bevalling. Wij noemen het liever geboortewensen in plaats van een geboorteplan. Een bevalling is helaas niet van a tot z te plannen, niemand weet van tevoren hoe het precies zal verlopen, maar met jou wensen kunnen we rekening houden. Door deze wensen een aantal weken voorafgaand aan de bevalling met elkaar te bespreken weten wij wat je belangrijk vindt, hoe je graag wilt dat zorgverleners met je omgaan en wat jouw ideeën en wensen rondom jouw bevalling zijn. Ook kunnen we samen kijken of jouw wensen haalbaar en medisch verantwoord zijn. Indien het nodig is kunnen we in alle rust op zoek naar verantwoorde alternatieven.
Rond een zwangerschapsduur van 34-36 weken plannen we een dubbel consult in om jouw geboortewensen te bespreken. Ook bespreken we tijdens dit consult wat je van de bevalling kan verwachten en wanneer je ons moet bellen. Dit gesprek kan ook nuttig zijn voor jouw geboortepartner(s) (partner, moeder, vriendin).
Heb je wat hulp nodig met het opstellen van jouw geboortewensen? Gebruik dan deze checklist.
Hieronder vind je een overzichtelijke lijst met benodigdheden voor de eerste weken met jou baby. Onderstaande lijst vormt de basis van spullen die je in deze eerste periode nodig hebt, aanvullen kan altijd. Let er op dat je veilige artikelen aanschaft voor jou babyuitzet, lees hier meer.
Kleding maat 50/56
- 6 rompertjes met lange mouwen
- 6 katoenen truitjes + broekjes of pakjes
- 3 katoenen of wollen mutsjes
- 4 paar sokjes
Doeken en beddengoed
- 12 hydrofiele doeken (2 of 3 grote doeken kunnen handig zijn voor wanneer je baby uit bad komt)
- 6 hydrofiele washandjes
- 1 molton om het matras te beschermen
- 2 hoeslakens
- 2 bovenlakens
- 2 dekentjes
Verzorging
- Pak zigzag watten
- Pak steriele gaasjes
- Flesje gedenaturaliseerde Alcohol 70%
- Digitale thermometer
(bovenstaande artikelen zitten in het kraampakket)
- Wegwerpluiers of wasbare luiers
- Billendoekjes
- Billenzalf
- Vaseline
- Zeepvrije wasgel
Meubels en accessoires
- Aankleedkussen met 2 hoezen
- 2 naadloze ijzeren kruik met rubber binnenplaatje en voorzien van een keurmerk logo. (een kruikzak is niet noodzakelijk, de kruiken kunnen ook in hydrofiele doeken worden geknoopt)
- Badje of Tummy tub
- Een wieg of ledikant met een stevig matras
- Autostoel (indien je je baby in een auto wilt vervoeren)
- Kinderwagen
Bij borstvoeding (niet noodzakelijk maar kan wel handig zijn)
- Voedingsbh’s
- Zoogcompressen
Bij Flesvoeding
- 1 pak Kunstvoeding standaard 0-6 maanden
- 2 flessen met speen
- 1 flessenborstel
- Flessenwarmer of magnetron