witte golf menu
vorm onder foto
lijntekening lichtgroen

Echo’s

Iedere zwangere krijgt standaard 5 echo’s aangeboden: een vitaliteits- en termijnecho, een 13 wekenecho en 20 wekenecho en op indicatie een groeiecho bij 34 weken zwangerschap. Daarnaast kan het zijn dat we extra echo’s inplannen om bijvoorbeeld de groei of ligging van het kindje te controleren. Al deze medische echo’s worden vergoed door je zorgverzekeraar. Hier onder een toelichting van de verschillende echo’s.

echo foto verloskundigen krimpen

Informatie over de echo's

Vanaf 7-8 weken zwangerschap is het mogelijk om een echo te laten maken. Tijdens deze echo kan beoordeeld worden of je daadwerkelijk zwanger bent, of het kindje goed in de baarmoeder zit en of er hartactie is. Er wordt een schatting gemaakt van de uitgerekende datum, maar de precieze datum is nog niet te zeggen, het kindje is nog te klein om een betrouwbare meting te doen.

De termijnecho is een echo om te kijken wanneer je uitgerekend bent. Deze vindt plaats tussen de 10 en 12 weken zwangerschap. Tijdens de echo wordt de grootte van het kindje gemeten om te kijken hoe ver je zwanger bent en berekenen we de uitgerekende datum. Ook beoordelen we of het een één- of meerlingzwangerschap is.

De 13 wekenecho is een gespecialiseerd echo-onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij het kindje. Sommige, vaak ernstige, afwijkingen zijn al bij 13 weken te zien. De 13 wekenecho is een eigen keuze en dus niet verplicht. Als je kiest voor de 13 wekenecho neem je deel aan een wetenschappelijke studie (IMITAS studie). Wanneer je  de 13 wekenecho wil laten uitvoeren, zullen we je hiervoor verwijzen naar echocentrum Bovenmaas Prenataal.

Meer lezen? Klik dan hier.

De 20 wekenecho is een gespecialiseerd echo-onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij het kindje. In vergelijking met de 13 wekenecho is het kindje nu groter en kunnen er meer details gezien worden. Net als de 13 wekenecho, kun je voor deze echo kiezen en is deze niet verplicht. Wanneer de 20 wekenecho wil laten uitvoeren, zullen we je hiervoor verwijzen naar echocentrum Bovenmaas Prenataal. 

Meer lezen? Klik dan hier.

In de zwangerschap gaan we met je bespreken of je in aanmerking komt voor een groeiecho en of je dit wenst. Indien je dit wenst, wordt er rond 34 weken zwangerschap een groeiecho gemaakt bij echocentrum Bovenmaas Prenataal. Het hoofdje, de buikomvang en de bovenbeenlengte van het kindje worden gemeten. Zo beoordelen wij of het kindje volgens verwachting groeit.

Het kan zijn dat het nodig is om meerdere groeiecho’s bij jou te laten maken. Indicaties hiervoor kunnen zijn een te groot of te klein kindje in je voorgeschiedenis of een verdenking van een te groot of te klein kindje in je huidige zwangerschap. Indien het nodig is om deze echo’s te laten maken, zullen wij dit met je bespreken en deze voor je inplannen op de praktijk.

Wanneer er aan het einde van de zwangerschap twijfel is over de ligging van het kindje in jouw buik, zullen wij een liggingsecho voor je inplannen op de praktijk.