witte golf menu
vorm onder foto
lijntekening lichtgroen

Wanneer bellen?

De bevalling is begonnen! Wanneer moet je ons bellen? Onderstaande adviezen zijn een richtlijn. Natuurlijk mag je ons ook altijd bellen als je ongerust bent of iets wilt overleggen. Informatie over het beladvies bespreken we op onze voorlichtings avonden. Rond een zwangerschapsduur van 34-36 weken plannen we een controle in op de praktijk om het beladvies met je door te nemen.

bellen wanneer

We zijn dag en nacht bereikbaar

Als je het idee hebt dat de bevalling begonnen is, dan mag je ons bellen op ons mobiele nummer: 06-52 07 08 10. Dit nummer is 24/7 bereikbaar. Wel kan het zijn dat wij in gesprek zijn. Indien er geen spoed is bel ons dan na 10 minuten nog een keer terug of spreek de voicemail in. Mocht er wel sprake van spoed zijn bel ons bij geen gehoor direct nog een keer. 

In het uitzonderlijke geval van een telefoonstoring kun je ons laten oproepen via telefoonnummer: 085 – 77 33 382.

Bij weeen

Als je weeën hebt, bel ons dan:

Als je je eerste kindje verwacht: als er gedurende 1-2uur pijnlijke, regelmatige weeën zijn, die iedere 3-4 minuten komen en ongeveer 60 seconden aanhouden. 

Als je al eens eerder bevallen bent: als er krachtige en regelmatige weeën zijn, die elke 5 minuten of vaker komen en ongeveer 60 seconden aanhouden. 

Wanneer je vliezen gebroken zijn

Als je vliezen zijn gebroken, bel dan bij:

Helder vruchtwater (roze, wit of doorzichtig): dan mag je dat overdag doorbellen. We plannen in overleg een visite in de loop van de dag of de ochtend erop.

Indien je vliezen in de nacht breken, het hoofdje is ingedaald, het vruchtwater helder is en je nog geen weeën hebt dan vragen we je rond 08:30 te bellen. Het kan na het breken van de vliezen nog uren duren voordat je weeën goed op gang komen, probeer nog wat rust te pakken. Bewaar je natte ondergoed en/of maandverband zodat we dit in de ochtend kunnen beoordelen. Mocht je in de loop van de nacht goede weeën krijgen of het vruchtwater veranderd van kleur (groen, bruin, geel) dan horen we dit ook graag in de nacht.

Indien het hoofdje tijdens de laatste controle nog niet was ingedaald bel je bij gebroken vliezen dag en nacht, ongeacht de kleur. Ook adviseren we om zo snel mogelijk te gaan liggen.

Bovenstaande adviezen gelden vanaf een zwangerschapsduur van 37 weken. Vanaf dat moment mag de bevalling beginnen. Heb je het idee dat je bevalling voor de 37 weken begint? Bel ons dan direct, dag en nacht! 

Bloedverlies

Bij helderrood bloedverlies: graag direct bellen. Als de bevalling is begonnen mag je wel wat slijmerig bloed verliezen, dat hoort bij het krijgen van ontsluiting. Als bloedverlies zomaar optreedt, zonder weeën, willen we het graag direct weten. 

Aan het eind van de zwangerschap verlies je ook wel eens een deel van de slijmprop, dit is een beetje bloederig dik slijm. Hier hoef je niet voor te bellen, dit is normaal. Soms is het een voorteken dat de bevalling gaat beginnen, maar vaak ook niet. 

Bovenstaande adviezen zijn een richtlijn wanneer je ons zou moeten bellen. Natuurlijk mag je ons ook altijd bellen als je ongerust bent of gewoon even iets wilt overleggen.