witte golf menu
vorm onder foto
lijntekening lichtgroen

Vervolgcontroles

Na het intakegesprek en de eerste echo’s zien we je bij een zwangerschapsduur van 14 weken voor de eerste reguliere controle. Tijdens deze controles zijn je partner of andere familieleden van harte welkom. We vertellen je graag wat je van deze controles kunt verwachten.

ijssel en lek controle afspraken

Wat kun je van een vervolgcontrole verwachten

Tijdens deze controles zie je een van onze verloskundigen. Er is altijd de mogelijkheid om aan te geven bij welke verloskundige je op controle wilt komen. We nemen eerst de tijd om te horen hoe het met je gaat en we beantwoorden al je vragen. Afhankelijk van de zwangerschapsduur zijn er verschillende onderwerpen die we met je willen bespreken. In onze tijdlijn zie je precies welke onderwerpen er wanneer op de planning staan.

Tijdens iedere controle zullen we je bloeddruk meten. Een lage bloeddruk in de zwangerschap kan geen kwaad, maar kan wel vervelende klachten geven, zoals duizeligheid en flauwte. We willen vooral in de gaten houden dat je bloeddruk niet te hoog wordt. Als dit wel het geval is, is er extra zorg voor moeder en kind nodig.

Bij elke controle wordt de groei van de baarmoeder gecontroleerd. Via de buik tasten we met de handen de baarmoeder af. Zo kunnen we controleren of de baby goed groeit. In de laatste maanden van de zwangerschap kunnen we de ligging van de baby bepalen. In de laatste weken voelen we naar het indalen van het hoofdje of de stuit. Vanaf een week of 27 controleren we de groei van de baarmoeder ook met behulp van een meetlint. Bij elke controle wordt er naar het hartje geluisterd met behulp van een doptone.

Een vervolgcontrole duurt zo’n 15 minuten. Wanneer we extra controles moeten uitvoeren, zoals het prikken van bloed, plannen we hiervoor dubbele tijd in. Ook als we je bevalwensen gaan bespreken plannen we hiervoor extra tijd in. 

Hoe vaak vindt controle plaats?

Periode

14 t/m 24 weken

24 t/m 30 weken

30 t/m 36 weken

36 weken tot de bevalling

Frequentie

Iedere 4 weken

Iedere 3 weken

Iedere 2 weken

Iedere week

De frequentie van bovenstaande controles omvat onze standaard zorg. In geval van zorgen of klachten ben je altijd extra welkom!

Als je bij een zwangerschapsduur van 41 weken nog niet bevallen bent en wenst af te wachten tot 42 weken adviseren we om extra controles te laten doen in het ziekenhuis. Er zal een hartfilmpje van de baby gemaakt worden en met de echo gekeken worden naar de hoeveelheid vruchtwater. Met de uitkomst van deze onderzoeken beoordeelt de gynaecoloog of het nog verstandig is om af te wachten tot 42 weken. Vanaf 41 weken mag iedere zwangere kiezen voor een inleiding.